Atelierul de activism pentru drepturile omului (coordonat de Enikő Vincze din partea Fundației Desire) își propune crearea unei ocazii cu care tineri și tinere cu domiciliul în Pata Rât se întâlnesc cu studenți din Cluj pentru a discuta despre drepturile omului și în mod particular drepturile locative, de a-și împărtăși experiențele de locuire în orașul Cluj și cum acestea reflectă încălcări ale acestor drepturi, precum și de a pregăti împreună o acțiune pentru comemorarea zilei de 17 decembrie 2010, zi declarată de mișcarea Căși sociale ACUM! drept ziua împotriva evacuărilor de pretutindeni.
Prima întâlnire din seria de trei din cadrul acestui atelier a avut loc pe 24.11.2021, ocazie cu care participanții au formulat idei despre ce au ei în comun și ce i-ar putea lega într-o acțiune comună, au discutat despre ce anume sunt drepturile omului precum și istoria și principiile acestora, și au (re)văzut exemple în care drepturile omului sunt reglementate prin legislație la nivel mondial, la nivelul Uniunii Europene și în România.
Păreri după prima întâlnire din cadrul Atelierului:
M-am simțit bine in prezența mai multe persoane ,cu toate că am avut emoții,mă bucur să fac parte din acest grup ,sunt bucuroasă că o să învăț lucruri noi.
Primul atelier a fost o oportunitate de a pune în perspectivă și reflecta. A fost un moment în care am putut să mă uit înapoi la oportunitățile pe care le-am avut de-a lungul timpului, oportunități pe care nu le-am apreciat îndeajuns sau deloc, considerându-le firești și cuvenite, sau pe care le-am ignorat cu cinism. Am auzit povești legate de tratamentul pe care unii participanți la atelier l-au îndurat din partea celor din jur de-a lungul timpului și asta, din nou, m-a întristat. Am auzit des oameni plangandu-se de lipsa de conexiune si interes cu cei din jur si de faptul ca se simt ignorati, dar unii dintre noi nu au acest lux, fiind tratati cu ostilitate nemascata si vazuti ca a fiind probleme, vinovati prin simplul fapt ca exista. M-am bucurat sa aud de progresele pe care participantii au reusit sa le faca, atat pe plan individual cat si ca grup/comunitate si nu pot decat sa sper ca acest progres va continua. Ma gandesc, totusi, cu regret la faptul ca nu toti cei afectati de aceste abuzuri vor ajunge sa se bucure de dreptatea care li se cuvine, insa un progres lent este mai bun decat unul inexistent.
M-am simțit foarte bine abia aștept sa înceapă runda 2 am trăit o experienta de neuitat am trăit momente din adolescenta mea n-am mai scris asa de mult de 20 de ani trecuți și ma bucur ca fac parte din acest grup.