Categories
Evenimente

Unde au dispărut copiii de pe canapea?

Expoziția “Unde au dispărut copiii de pe canapea?” a fost realizată cu ocazia împlinirii a 11 ani de la evacuarea forțată a celor 76 de familii rome de pe fosta str. Coastei. Planșele expoziției au fost expuse toată luna februarie 2022 în holul principal al Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca.

Expoziția s-a putut vizita cu intrare liberă, conform orarului bibliotecii (luni-sâmbătă între 8-20).Această expoziție pune în context nevoia comunității rome care a locuit până în 2010 pe str. Coastei de a marca simbolic locul de unde a fost evacuată și mutată forțat în Pata Rât. Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația Desire și mișcarea Căși Sociale ACUM! au venit cu ideea realizării unei lucrări de artă care să amintească de acest moment și să atragă atenția că evacuările din orașul Cluj trebuie să înceteze. Artiștii Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș și arhitectul Silviu Medeșan, împreună cu membrii ai comunității rome, au creat o machetă a zonei care a fost demolată în 2010.

Împreună propunem amplasarea Monumentului Evacuării de pe str. Coastei (actuala str. Episcop Nicolae Ivan). În expoziție sunt prezentate imagini și desene ale acestui monument.Planșele componente ale expoziției sunt împărțite în 3 secțiuni, ele aratând: Locuirea pe str. Coastei, evacuarea și mutarea forțată în Pata Rât; Practicile autorităților publice locale și suferințele pe care le-au provocat, dar și acțiunile activiste derulate în deceniul trecut; Procesul de creație a lucrării, transformarea locului din zona străzii Coastei, și monumentul propus pentru amplasarea pe acest spațiu.

Expoziția a fost mutată din 10 martie în casa Radio Pata şi va sta aici până în 30 martie. Din 8 aprilie – Ziua Internaţională a Romilor – va fi mutată la Casa Tranzit, unde va sta până pe 12 aprilie.

Ziarele locale au scris şi ele despre expoziţia noastră:

Într-un Cluj în care monumentele apărute în ultimii ani au, estetic, probleme foarte mari sau se încadrează în genuri ale artei secolului XIX, într-un fel de realism depășit și anacronic, o lucrare-machetă creată direct cu societatea și oamenii implicați (romii de pe strada Costei) aduce un privilegiu orașului dacă e pusă acum în spațiul public, după 10-11 ani de când zona pe care o reprezintă nu mai există.

Mai multe, aici: https://actualdecluj.ro/video-de-ce-are-nevoie-clujul-in-spatiul-public-de-un-monument-al-evacuarii-romilor-ce-mesaj-transmite-artistul-clujean-ciprian-muresan-primarului-emil-boc/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *